Pasi Rauhalan Kotimuseo – Koti-ikävä Jyväskylän taidemuseo Holvissa 1.10.2015 – 13.05.2018.

Pasi! Mitä sulla on tuolla rasiassa? Voisinks mää kattoo? Haloo Pasi hei! Pitäiskö kuunnella jotain musaa? Koska teiän vanhemmat tulee kotiin? Pasi? Oonko mä susta nätimpi ku Maija? Mihin sää nyt jäit? Eiks sun pitäny vaan hakea maitoa keittiöstä? Huhuu?

Keväällä 2013 osana Oravien perhettä avautunut Pasi Rauhalan Kotimuseo kokee uudistuksen Pasiin ihastuneen Ritvan tultua kylään. Vaikka tyttöystävän, kavereiden ja harrastusten myötä Pasi on asettunut Jyväskylään ei koti-ikävältäkään vältytä. Mitä kuuluu äidille ja veljelle kotiin Lohjalle? Mitä äiti ajattelisi Ritvasta? Järjestyksessään kuudes Pasi Rauhalan Kotimuseo kokonaisuus sijoittuu 60-luvulle, jolloin Pasi oli kasvattilapsena Oravien perheessä.
Asunnossa saat liikkua vapaasti, koskea huonekaluihin ja esineisiin. Lisäksi voit soittaa pianoa, piirtää, kuunnella radiota ja vaikkapa selailla perhealbumeja. Miltä näyttävät ja tuntuvat 1960-luvun vaatteet? Kaikkia eteisestä löytyviä vaatteita, jalkineita ja asusteita saa sovittaa. Koska viimeksi olet soittanut lankapuhelimella? Vai onko lankapuhelin sinulle uusi tuttavuus? Eteisen puhelimella voit soittaa eri numeroihin, joita löydät Oravien kotoa. Uskallatko vastata, jos puhelin soi? Muistathan kunnioittaa Oravien perheen omaisuutta ja taideteoksia.
Pasi Rauhalan Kotimuseo -projekti alkoi kesällä 2011 Hämeenlinnan taidemuseon piharakennuksessa. Teos oli käytännössä kolmen huoneen kokonaisuus sijoitettuna 1970-luvulle. Kotimuseo on Pasi Rauhalan kokonaisvaltainen taideteos, jossa hän pyrkii ymmärtämään aiempien sukupolvien elämää siirtämällä oman synnyinvuotensa 30 vuotta ajassa taaksepäin. Samalla hän tulee rakentaneeksi itselleen uuden identiteetin, suvun ja koko elämän. Rauhala pohtii teoksessaan, mitä hänestä olisi tullut ja mihin olisi päätynyt, jos tilanne olisi ollut toinen. Hämeenlinnan taidemuseossa esitetty kokonaisuus kietoutui 1970-luvun tapahtumien ympärille.

Oravilla Pasi Rauhalan tarinassa palataan hieman taaksepäin 1960-luvulle. Pasi, ajan ongelmalapsi, saapui kesätöihin Jyväskylään ja asettui asumaan Oravien perheeseen. Visiitti venyi kuitenkin paljon pidemmäksi, sillä kesän jälkeen Pasin äiti ei suostunutkaan ottamaan poikaansa takaisin kotiin.

Grafiikkaa ja Pasi 60-luvun kodissa on näyttely näyttelyn sisällä. Kapinoivan Pasin olemassaolo perheessä näkyy erilaisina esineinä, ääninä ja päiväkirjoina.

Näyttelijöiden tiedot:

Noomi Sutinen (Ritva – video)
Eino Rauhala (Pasi lapsena – video)
Mammu Rauhala (Pasin äiti – video)
Johanna Ahonen (Maijan äiti – ääni)
Jukka Heiskanen (Hälytyskeskuksen mies – ääni)
Laura Järvinen (Kamreeri Oravan sihteeri – ääni)
Balbiina Käki (Neitiaika – ääni)
Riitta Laine (Birgit Lohjan sosiaalivirastosta – ääni)
Jarkko Mänttäri (Tete Termite bändi – ääni)
Mammu Rauhala (Maija – ääni)
Marita Riikonen (Oravien mummi – ääni)