Pasi Rauhalan Kotimuseo lanseerattiin Hämeenlinnan taidemuseossa kesällä 2011. Siellä näyttelyn näki ja siihen ihastui tuhannet ihmiset, joten jatkoa on luvassa. Loppuvuodesta 2011 tarina laajeni ja sai eräänlaisen päätöksensä samalla. Pasi Rauhalan Kuolinpesä oli esillä Helsingin Virka Galleriassa ja keväällä 2012 se oli esillä Berliinissä Suomi-instituutissa. Palataksemme ajassa taaksepäin tarina jatkui kesän 2012 ajan Rauman taidemuseossa Rauma Biennale Balticum näyttelyn yhteydessä. Keväällä 2013 tarinassa palattiin pitkälle taaksepäin aina nuoruusvuosien Jyväskylään. Jyväskylässä Kotimuseo liittyi osaksi Taidemuseon kokoelmanäyttelyä ja Oravien perhettä. Syksyllä 2015 näyttely uudistui ja Pasi sai kauan kaipaamansa tyttöystävän, mutta arki ei ollutkaan ruusuilla tanssimista. Seitsemän vuotta ja kuusi erillistä näyttelyä myöhemmin toukokuussa 2018 Pasin taru lopulta päättyi kun Jyväskylän taidemuseosta purettiin Kotimuseo näyttely pois.

Pasi Rauhalan Kotimuseo on Pasi Rauhalan kokonaisvaltainen taideteos, jossa hän pyrkii ymmärtämään aiempien sukupolvien elämää siirtämällä oman synnyinvuotensa 30 vuotta ajassa taaksepäin. Samalla hän tulee rakentaneeksi itselleen uuden identiteetin, suvun ja koko elämän. Rauhala pohtii teoksessaan, mitä hänestä olisi tullut ja mihin olisi päätynyt, jos tilanne olisi ollut toinen.

Hämeenlinnan taidemuseossa esitetty sarjan ensimmäinen osa kietoutui 70-luvun tapahtumien ympärille. Taiteilijan alter ego oli silloin vajaa kolmikymppinen ja taisteli elämässä etsien tietä onneen. Toinen jalka koko ajan menossa ja toinen jumissa. Halu sitotua ja perustaa perhe oli kova, mutta oikea nainen oli vähintään yhtä hukassa kuin oman elämän suuntaviivat.

Pasi Rauhalan Kuolinpesä koostui esineistä ja niistä otetuista valokuvista, joita Rauhalan jäämistöstä löytyi hänen kuoltua Helsingissä 11.7.2011. Näyttely oli esillä ensin talvella 2011–2012 Virka Galleriassa Helsingissä Vanitas näyttelyn yhteydessä ja myöhemmin keväällä 2012 Berliinin Suomi-instituutissa saman näyttelyn uudessa tulemisessa.

Rauman taidemuseossa kesän 2012 ajan esillä ollut kokonaisuus kertoi Pasin ja Tiinan tarinan. Pasi tapasi Tiinan työmatkallaan Raumalla 1973 ja heille syntyi Ilkka niminen poika vuotta myöhemmin, vain puoli vuotta Pasin ja hänen Hämeenlinnassa asuvan vaimonsa ensimmäisen lapsen jälkeen. Tämä kaksoiselämä ja kaksi perhettä ja kaksi lasta veivät lopulta Pasin voimat ja hän hylkäsi molemmat perheensä samaan aikaan. Rauman näyttely avaa syitä ja seurauksia. Se kertoo tarinan Tiinasta ja Ilkasta, miehen ja isän kaipuusta.

Pasi Rauhala (s. 1978 Lahdessa) on Lohjalla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta. Rauhalan taiteessaan käsittelemät teemat liittyvät arkeen ja elämään. Teokset ovat usein paikkasidonnaisia installaatioita, jotka tavalla tai toisella ovat vuorovaikutuksessa katsojaan. Rauhala pelaa teoksissaan usein mittakaavalla ja yllyttää ihmiset leikkiin mukaan.