Pasi Rauhalan Kotimuseo Jyväskylän taidemuseo Holvissa 15.3.2013 – 30.9.2015.

”Istun nyt kolmatta iltaa kotiarestissa. Sain maanantaina ”äidiltä” kirjeen, jossa hän ilmoitti, ettei kotiin ole enää paluuta. Niin oli kuulemma sovittu herra Oravan kanssa jo keväällä. Kukaan ei vain ollut vaivautunut kertomaan minulle totuutta!” ?– Viides Pasi Rauhalan Kotimuseo -näyttely tekee aikamatkan Pasin nuoruusvuosien Jyväskylään. Kokonaisuus sijoittuu 60-luvulle, jolloin Pasi oli kasvattilapsena Oravien perheessä.

Pasi Rauhalan Kotimuseo -projekti alkoi kesällä 2011 Hämeenlinnan taidemuseon piharakennuksessa. Teos oli käytännössä kolmen huoneen kokonaisuus sijoitettuna 1970-luvulle. Kotimuseo on Pasi Rauhalan kokonaisvaltainen taideteos, jossa hän pyrkii ymmärtämään aiempien sukupolvien elämää siirtämällä oman synnyinvuotensa 30 vuotta ajassa taaksepäin. Samalla hän tulee rakentaneeksi itselleen uuden identiteetin, suvun ja koko elämän. Rauhala pohtii teoksessaan, mitä hänestä olisi tullut ja mihin olisi päätynyt, jos tilanne olisi ollut toinen. Hämeenlinnan taidemuseossa esitetty kokonaisuus kietoutui 1970-luvun tapahtumien ympärille.??Oravilla Pasi Rauhalan tarinassa palataan hieman taaksepäin 1960-luvulle. Pasi, ajan ongelmalapsi, saapuu kesätöihin Jyväskylään ja asettuu asumaan Oravien perheeseen. Visiitti venyy kuitenkin paljon pidemmäksi, sillä kesän jälkeen Pasin äiti ei suostukaan ottamaan poikaansa takaisin kotiin.

Grafiikkaa ja Pasi 60-luvun kodissa on näyttely näyttelyn sisällä. Kapinoivan Pasin olemassaolo perheessä näkyy erilaisina esineinä, ääninä ja tapahtumina. Katsoja voi löytää tiloista vinkkejä jotka johdattavat sisään tarinaan. Normaalista näyttelystä poiketen tässä näyttelyssä on lupa koskea ja osallistua. Voit vaikka pelata erän Kimbleä ystävien kanssa tai soittaa Oravien Mummille kuullaksesi hänen kuulumiset. Valmista mallia näyttelyn kokemiseen ei ole, jokainen katsoja luo omansa.

Näyttelijöiden tiedot:

Johanna Ahonen (Maijan äidin ääni)
Jukka Heiskanen (Hälytyskeskuksen miehen ääni)
Laura Järvinen (Kamreeri Oravan sihteerin ääni)
Balbiina Käki (Neitiajan ääni)
Jarkko Mänttäri (Tete Termite bändin ääni)
Erik Rauhala (nuori Pasi Rauhala video)
Mammu Rauhala (Maijan ääni, Pasi nuken valmistus)
Marita Riikonen (Oravien mummin ääni)
Tuulia Routa (Karin Oravan ääni)